Fuchs distrofisi – Kornea ödemi cerrahi tedavisi

ilker Bicer Göz Sağlığı, Keratoplasti, Kornea

Fuchs Kornea endotel distrofisi.

Kornea hücre tabakaları

Kornea hücre tabakaları

 

Fuchs kornea distrofisi kornea arka tabakası, endotel hücrelerinin bir hastalığıdır. Kornea endotel hücre sayısı zamnala  azalır ve pompalama fonksiyonu bozulur. Kornea kalınlaşır, bulanıklaşır ve sonunda görme azalır. Ödem korneanın dış yüzeyine ulaştığında, aynı zamanda küçük kabarcıklar ve ağrı oluşturabilir.

 

Fuchs kornea endotel distrofisi belirtileri nelerdir?

Fuchs kornea distrofisi kornea arka hat endotel hücrelerinin bir hastalığıdır. Kornea endotel hücreleri yavaş yavaş ölür ve pompalama fonksiyonu bozulur. Kornea kalınlaşır, bulanıklaşır ve sonunda görme azalır. Ödem korneanın dış yüzeyine ulaştığında, aynı zamanda küçük kabarcıklar ve ağrı oluşturabilir.

Fuchs kornea distrofisi kornea arka hat endotel hücrelerinin bir hastalığıdır.

Fuchs yavaş ilerler ve iki gözü etkiler. Tipik olarak, 40 – 50 yaşlarında klinik olarak tespit edilebilir, ancak kornea ödem şiddeti artana kadar, genellikle bir on yıl kadar görsel belirti vermez. Erken belirtileri görmede ağrısız azalma ve kamaşma artışıdır. Bu semptomlar genellikle sabahları daha kötü olup gün içerisinde yavaş yavaş azalır. Hastalık ilerledikçe, görmenin açılması için daha fazla zamana ihtiyac duyulur. Zaman zaman kornea epitel ödemine bağlı ağrı atakları oluşabilir. Sonunda, görme ciddi derecede azalır.

 

Fuchs kornea endotel distrofisi nasıl tedavi edilir?

Şu anda Fuchs için tek etkili tedavi kornea nakli ameliyatıdır. Hastalığın cerrahi olmayan tedavi yönetimi sınırlıdır. Erken evrelerde, özel göz damlaları kornea ödem ve bulanıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Kornea nakli (keratoplasti) görme geri kazanımı ve hastalığın ilerleyen aşamalarında ağrıyı ortadan kaldırmak için etkili bir tedavidir. Prosedürlerin Farklı türleri duruma göre kullanılabilir. Tam kalınlıkta kornea nakli ile tüm kornea dokusu değiştirir. Kliniğimizde uyguladığımız yeni bir teknik, sadece hastalıklı hücrelerin bulunduğu kornea iç kısmını kaldırarak, sağlıklı bir kornea dokusu ile değiştirilmesidir(DMEK).

10 yıl önce Kornea nakli ameliyatlarında Kornea tam kat naklediliyordu, daha sonra korneanın %30-40 ının nakli (DSAEK), bugün ise daha gelişmiş bir teknikle korneanın sadece %1 i (DMEK) nakledilebilmektedir. Bu yeni teknikle hasta iki hafta gibi kısa bir süre sonra görme yeteneğini kazanabilmekte ve doku reddi riski ciddi derecede azalmaktadır.

Ülkemizde kornea temin etmenin zorluğu yanısıra, DMEK tekniğinin uygulanabilmesi için donörden elde edilecek kornea vasıfları da özellik arzetmektedir.

Göz Bankası Steril laminer akım kabini içerisinde kornea Endotel ve Stroma lamellerine ayrılmaktadır.

Göz Bankası Steril laminer akım kabini içerisinde kornea Endotel ve Stroma lamellerine ayrılmaktadır.

Manisa Göz Bankası

Klasik yöntemlerle elde edilen kornealardan endotel kazanımı güç olmaktadır. DMEK cerrahisini gerçekleştirmek üzere gerek kliniğimizin ihtiyaçlarını karşılamak, gerekse diğer nakil merkezlerinin ihtiyaç duydukları Desme-Endotel kompleksini temin etmek üzere 2014 yılında başlatılan çalışmalarla Manisa Göz Bankası kurulmuştur. Korneanın tamamının değil sadece sorunlu kısımlarının naklini gerçekleştirebilmek üzere gerekli yatırım gerçekleştirilerek teknik altyapı modern bir kornea nakil kliniğinde olması gereken seviyeye çıkarılmıştır.

 

DMEK Kornea nakli avantajları

DMEK futuristik bir Kornea nakil tekniğidir. Bu yöntemle korneanın tamamı değil korneanın iç yüzeyini kaplayan hasarlı endotel tabakası nakledilmekte gözün geri kalan kısmı değişmeden kalmaktadır. Burada milimetreden 100 kat daha küçük olan 5-10 mikron kalınlığında bir dokudan bahsetmekteyiz. Nakledilen dokunun küçüklüğüne rağmen DMEK komplike bir cerrahidir. Gelişmiş aletler, sıkı bir eğitim ve göz bankasının desteğine ihtiyaç vardır.

 

Tam kat klasik kornea nakli donörden alınan merkezi kornea dokusu nakledilir. Nakledilen doku çift kat birbirini çaprazlayan dikişlerle yerine tesbit edilir.

Tam kat klasik kornea nakli donörden alınan merkezi kornea dokusu nakledilir. Nakledilen doku çift kat birbirini çaprazlayan dikişlerle yerine tesbit edilir.

 

Yöntemin en önemli avantajı diğer transplantasyon tekniklerine göre hızlı görme düzelmesi sağlamasıdır. Genellikle hasta 15 günde normal görmeye kavuşur.

Nakledilen doku çok ince boyutlardadır. Doku reddinin temel sebebi olan kat nakledilmemektedir. Bu da doku reddini önlemek için yapılan baskılayıcı kortizon tedavisi ihtiyacının minimal düzeye inmesini sağlamaktadır.

 

Hasarlı (sarı renkli gösterilmiş) endotel alınıp (mavi renkli) graft endoteli ile değiştirilir. Normal anatomik yapı bozulmadan sadece hasarlı dokunun nakli hedeflenir. DMEK gerçekleştirilen hastada yalnızca tek bir dikiş atılması yeterli olmaktadır.

Hasarlı (sarı renkli gösterilmiş) endotel alınıp (mavi renkli) graft endoteli ile değiştirilir. Normal anatomik yapı bozulmadan sadece hasarlı dokunun nakli hedeflenir. DMEK gerçekleştirilen hastada yalnızca tek bir dikiş atılması yeterli olmaktadır.

Diğer yandan bu kornea nakil yönteminde dokunun göze nakledildiği kesi çok küçük (3mm nin altında) olduğundan dikiş kullanılmamaktadır. Yara kendiliğinden kapanmaktadır.

Uygulanan cerrahide göz bütünlüğü bozulmamaktadır. Tecrübesi olmayan bir kişi tarafından bakıldığında kornea nakli uygulaması olduğu fark edilmeyebilir.

Yöntemin en önemli dezavantajı hastanın ameliyattan sonra 24saat süre ile sırt üstü yatmak zorunda olmasıdır. Bu da elde edilecek sonuç için göze alınabilecek bir fedakarlıktır kanısındayım.

 

Ülkemizde yeni gelişen bu teknik henüz çok az sayıda merkezde uygulanmaktadır. Dr Biçer bu metodun geliştiricilerinden Hollanda’da Dr Melles’den ve Amerika’da Dr Price’dan eğitim almıştır.

Price Vision Center - Indianapolis USA

Price Vision Center – Indianapolis USA

Netehrlands Institute for Innovative Ocular Surgery - Rotterdam

Netehrlands Institute for Innovative Ocular Surgery – Rotterdam