Diyet ile Makula Dejenerasansı (sarı nokta hastalığı) riski azaltılabilirmi?

ilker Bicer Makuler Dejenerasyon, Retina

 

Diyet ile sarı nokta hastalığı riski azaltılabilirmi?

Diyet ile sarı nokta hastalığı riski azaltılabilirmi?

Sarı Nokta Hastalığı önlenebilirmi?

Bu yazımda, Makula Dejenerasyonu tanısı almış hastalar için diyet ve vitamin önerileri üzerinde durmak istiyorum.

Bu günkü yazımda;

Makula dejenerasansında nelerin yararlı olup olmadığını değerlendirmek üzere AREDS çalışmasını mercek altına alacağız. Gelecek yazımda: YBMD açısından, tüketilmesinin yararlı olabileceği düşünülen, ancak henüz kanıtlanmamış besinler üzerinde duracağım.

Birkaç yıl once 2001 de Age Related Macular degerenation(AREDS veya AREDS1) çalışmasının sonuçları yayınlandı. Güncel çalışma sonuçlarını bu linkden takip edebilirsiniz.Belirli besin takviyeleri alınmasının Makuler dejenerasyon ve katarakt gelişim riskine etkisini analiz eden büyük bir çalışmaydı. AREDS çalışması besinlerin göze etkilerini araştıran tek çalışmadır. AREDS 2 çalışması ise devam etmektedir. Çalışmanın 2013 de sonuçlanması beklenmektedir.

Kısa ve öz yanıt

1. Makular dejenerasyon gelişim şansını değiştirdiği ispatlanan bir diyet bulunamamıştır. HİÇBİRŞEY!

2. Etkili olduğu gösterilen tek Besin ilavesi/vitamin AREDS formulü olarak anılır (VitaminC,Vitamin E, beta Karoten ve Çinko) ve bu besin takviyesi/vitaminler yalnızca makuler dejenerasyon açısından yüksek risk karekteristiklerine sahip (veya Makuler dejenerasyon tanısı almış) hastalarda etkili bulunmuştur. Makuler dejenerasyon açısından düşük riskli olan veya riski olmayan kişiler AREDS formülünden yarar görmemişlerdir.

3. Faydalı olabileceği düşünülen Lutein ve Zeaxanthin her ikiside direkt olarak henüz araştırılmamıştır (AREDS 2 de araşırılması planlanmıştır).

Özetleyecek olursak

1.Makula dejenerasyonu açısından yüksek riskli olarak adlandırılan hastaların bir gözlerinde ‘yaş’ tip makula dejenerasyonu gelişme ihtimali %25 dir. Yaş tip makula dejenerasyonu gelişme ihtimali besin takviyeleri alımı ile %28 den %21 e düşmüştür. Orta düzeyde risk li hastalarda, yaş tip gelişme ihtimali %19 azalmıştır.

2.Vitamin alımının ilave bir fayda sağlamadığı bulunmuştur.

3.Yüksek/orta riske sahip hatalar, sigara içmedikleri sürece AREDS formulasyonu almalıdırlar. Sigra içenler için ayrı bir formulasyon bulunmaktadır.

Kısa ve öz olmayan yanıt;

Abartmaktan kaçının: Makular dejenerasyonu ortadan kaldırdığı iddia edilen bir çok vitamin bulunmaktadır. Bunların çoğu AREDS çalışması ve formülü dışında, abartılıdır. Bir çok doktor makula dejenerasyonunu önlemek için vitamin alımını tavsiye etmektedir, ancak bunu destekleyen ne bir çalışma nede veri bulunmamaktadır. AREDS çalışması hastalara öztle, çinko ile yüksek doz bazı anti-oksidanların faydalı olabileceğini söylemektedir. Televizyon ve Radyo daki reklamları dinlerken veya okurken dikkatli olunuz.

Birçok preperat da makula dejenerasyonu için en önemli madde olan Luteini içerdikleri reklamını yapmaktadır. AREDS 1 çalışmasında böyle bir kanaat oluşmuş olsada henüz bu konuda bir kanıt bulunmamaktadır.