Manisa da Gündem

OCT cihazı Manisalıların hizmetinde 16.07.2011 16:38 Manisa da Gündem Gazetesi

 

 

OCT cihazı Manisalıların hizmetinde

CUMARTESI, 16 TEMMUZ 2011 10:41 ERTAN ERTEM

 

Manisa Devlet Hastanesi’ne, İl Özel İdaresi’nin bütçesiyle alınan, Türkiye çapında Devlet Hastanelerinde sadece Manisa Devlet Hastanesi’nde mevcut olan Bilgisayarlı Göz Tomografisi (Optic Coharens Tomography) cihazı Manisalıların hizmetine girdi. Cihazın en önemli özelliği ise, gözün istenilen her bölümünün mikroskopta incelendiği gibi incelenme imkanının olması ve bu sayede erken teşhis yolunda önemli kazanımlar elde etmesi.

Burhan AKDEMİR Manisa Devlet Hastanesi’ne bir yenilik daha. Bilgisayarlı Göz Tomografisi (Optic Coharens Tomography) cihazı Manisalıların hizmetine girdi. Manisa Devlet Hastanesi Göz Polikliniği’ne geçtiğimiz ay alınan Bilgisayarlı Göz Tomografisi (Optic Coharens Tomography) cihazı, hem hastalara, hem de uzmanlara büyük avantajlar sağlıyor. Cihazla ilgili bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Biçer cihaz ile kesin verilerin elde edildiğini ve ileride doğabilecek göz hastalıklarının önceden tespit edilebildiğini söyledi. Cihazın özelliklerini anlatan Manisa Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Biçer bu cihaz ile göz hastalıkları tespitinde yanlış teşhis ihtimalinin büyük ölçüde ortadan kalktığını ifade etti. Bilgisayarlı Göz Tomografisi ile kesin bulgular elde ettiklerini belirten Dr. İlker Biçer; “Bu cihazdan önce göz tansiyonu tespitini görme alanı testleri yaparak subjektif olarak yapabiliyorduk. Ancak şimdi görme sinirlerindeki hasarı canlı olarak izleme şansı buluyoruz. Canlı gözde lazer ışığıyla dokuyu alıp mikroskopta bakıyor gibi canlı gözü inceliyoruz. Gözün arka kısmında görme siniri alanını, korneayı, retinayı yani gözün ışık geçiren tüm dokularını hücre düzeyinde görme imkanına sahip oluyoruz.” dedi. Özellikle diyabetik göz bozuklukları gibi önemli hastalıklarında cihazın büyük kolaylık sağladığını vurgulayan Biçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu cihaz elimizden olmadan tansiyon hastalarına görme alanı testi yapıyorduk. Tansiyon oranı değişken olan bazı hastaların da kesin tespitini yapamadığımız için onları sık sık tedaviye çağırıyor, hem onları oyalıyor hem de kendimizi oyalıyorduk. Hastalara ilaç verip tedavi etmeye çalışıyorduk. Bu da hem devlete masraf olarak yansıyor, hem hasta açısından ilaç derdini doğuruyordu. Bu cihazla tespiti kesin olarak koyup ona göre tedavi uyguluyoruz. Devleti ve hastayı da ilaç derdinden kurtarmış oluyoruz.”

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Biçer Bilgisayarlı Göz Tomografisi cihazı ile gözde ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların da tanısının yapılabildiğini vurguladı. Biçer; “Örneğin göz tansiyonu hastalarında görme sinir liflerinde incelme oluyor. Bu incelme başlıyor ilerliyor ve belli bir noktadan sonra görme alanına etki ediyor. Yani görme bozukluğu başlıyor. Bu cihazla görme sinirleri incelmeye başladığında tespit ediyoruz. Yani hasar ortaya çıkmadan teşhisi koyuyoruz. Buna göre de hastalığı takip edip tedavisine başlıyoruz.” şeklinde konuştu.