Korneal Kollajen Cross-linking

Keratokonus ve Korneal Crosslinking Tedavisi

ilker Bicer Göz Sağlığı, Keratokonus, Kornea

Korneal Kollajen Cross-linking

Keratokonus ve Korneal Crosslinking Tedavisi :
Ultraviyole A ve damla formunda riboflavin kullanılarak kornea tabakasının iç bağlarının arttırılması ve, korneanın daha dirençli hale getirilmesidir.

Ender görülen bir hastalık olan keratokonus; gözün saydam tabakasının yani korneanın, ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelme ve konikleşmesine neden olan bir hastalıktır.

Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar ancak 20’li yaşlarında haberdar olurlar. Keratokonus 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer. Teşhis için “kornea topografisi” esastır.

Korneal Crosslinking (CCL) Keratokonus hastalığının ilerlemesini durduran bir tedavidir. Bu tedavide amaç; kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın durdurulmasıdır. Bu tedavi hastalığı iyileştirmez ancak ilerlemesini %90 durdurmaktadır.

Crosslinking tedavisi görmeyi arttırmaz, görme artışı sağlamak için lens,halka veya topolaser uygulanması gereklidir. Daha ince ancak daha güçlü bir kornea oluşur, 6 aydan sonra kornea kalınlığı eski kalınlığına yaklaşır. Tedavinin ilk aylarda korneanın sivrilik değerlerinde hafif artışlar olabilir, 6 aydan sonra sivrileşme geriye dönmeye başlar.