Keratokonus Nedir?
Keratokonus, korneaya şekil veren protein liflerinin zayıflaması neticesinde, korneanın kubbe benzeri şeklinin bozulduğu bir durumdur. Bu durumda, kornea koni benzeri bir biçimde öne doğru genişler, ışığın retinada odaklaması bozulur ve net bir görüntü algılanması mümkün olmaz.
Korneadaki bu değişiklikler gözün gözlüksüz veya gözlükle odaklanmasını zorlaştırır. Hastalar tipik olarak sert kontakt lens ile görme artışı elde edebilirler.
Lazer göz çizdirme ameliyatlarının – LASIK veya PRK – keratokonusu olan insanlar için tehlikeli olabileceğini belirtmek gerekir.
Keratokonus için En İyi Tedavi Yöntemi Nedir?
Cevap: Tedavi mümkün olan en iyi görmeyi kazanmanızı sağlamalı ve keratokonusun kötüleşmesini önlemelidir.
Kullanılabiliyorsa, en iyi görme kalitesini genellikle kontakt lensler kazandırır. Kontakt lensler keratokonusun kötüleşmesini önlemeye hiçbir faydası olmaz ve ne yazık ki herkes kontakt lensleri tolere edemez.
Kornea içi halka tedavisi , hafif-orta dereceli keratokonusu olan ve kontakt lenslerden faydalanamayan gözlerde bir ölçüde görme düzelmesi sağlar. Korneal ring – halka, cerrahi olarak kornea içine yerleştirilen kalıcı kontakt lens benzeri kornea implantlarıdır.
Keratokonus yeni tanı konulmuş, ilerleyici ve son evreye varmamış ise, kornea cross linking – çapraz bağlama , hastalığın kötüleşmesini önleyen güvenli, etkili bir tedavi yöntemidir.
Bowman tabaka nakli , ileri evre keratokonus mevcut ve ilerleme halen devam ediyorsa ve kontakt lens kullanımı zorlaşıyor ise, uygulanabilen dikişsiz bir nakil yöntemidir.. Bowman tabaka nakli, ileri evre keratokonusun dahada kötüleşmesini durdurmada etkilidir ve ileri keratokonuslu bir korneanın şeklini önemli ölçüde iyileştirebilir.
Dikişli kornea nakli (tam kat veya kısmi kalınlıkta) sadece son çare olarak kullanılır. Kontakt lens ihtiyacını veya keratokonusun kötüleşmeye devam etme riskini ortadan kaldırmaz.
Keratokonusun Nedenleri
Keratokonusun nedenleri tam olarak bilinmese de, keratakonusun aile üyelerinde görülme eğiliminde olduğundan genetiğin bir rol oynayabileceğine inanılmaktadır. Keratokonuslu kişilerin yüzde 10’unun da aynı soruna sahip bir aile üyesi vardır.
Keratokonus gelişiminde rol oynayabilen diğer faktörler şunlardır:
- Gözlerin sürekli (krobik) kaşınması
- Göz travması
- Uzun süre Sert kontakt lens kullanımı
- Retinitis pigmentosa, prematüre retinopatisi ve vernal keratokonjonktivit dahil olmak üzere bazı göz hastalıkları
- Down sendromu gibi bazı sistemik durumlar
- Bazı allerjik durumlar
Keratokonus aile içinde göründüğü için, hastalığınız varsa çocuğunuzun gözlerini kontrol ettirmeniz önemlidir. Keratokonus tipik olarak genç yaşlarda başlar, ancak çocuklarda veya 30 yaşına kadar yetişkinlerde de görülebilir. Nadiren, 40 yaş ve üstü insanlarda görülür.
Keratokonusun Belirtileri
Keratokonusda, kontakt lens kullanımı imkansız hale gelebilir.
Keratokonuslu bireylerde yakınmalar her iki gözde birden geç gençlik yıllarında veya 20’li yaşların başında farkedilmeye başlanır. Keratokonusun erken belirtileri sıklıkla miyopi veya katarakt gibi diğer göz bozuklukları ile karışabilir.
Bu bulgular arasında :
- Hafif bulanık görme
- Işığa duyarlılık
Bununla birlikte, keratokonus da ilave erken belirtiler arasında:
- Düz çizgilerin dalgalı göründüğü görme bozukluğu
- Gözlerde kanlanma veya ödemle birlikte rahatsızlık hissi
Keratokonus ilerledikçe (genellikle 10 ila 20 yıl arasında), hastalıktan etkilenen kişiler aşağıdakileri fark edebilir:
- Görme bulanıklığında artış
- Görmede daha fazla distorsiyon
- Tek göz kapalıyken çift görme
- Işıkların etrafında parlama, hareler veya çizgiler
- Gözlük reçetesinde sık sık değişim
- Ağrılar nedeniyle kontakt lens kullanamama
Keratokonus tipik olarak yavaş ilerler. Bazen korneada aniden sıvı toplaması ve skar dokusunun gelişmesiyle birlikte hızlı ilerleyebilir. Bu gerçekleştiğinde, kornea şeffaflığı hızla azalır ve görme daha da bozulur.
Keratokonus Tanısı
Birçok göz hastalığında olduğu gibi, keratokonus, bir göz doktoru tarafından yapılan rutin göz muayenesi ile teşhis edilir. Keratokonusun varlığı ve evrelemesi en iyi, korneanın üç boyutlu haritasının çıkarıldığı ve analiz edildiği bilgisayarlı korneal topografi ile değerlendirilir.
Manisa Göz’de, korneanın ön ve arka yüzeyini haritasını çıkarmak ve korneanın şeffaflığını ve optik özelliklerini objektif olarak değerlendirmek için yüksek çözünürlüklü topografi cihazı kullanıyoruz.
Keratokonus Tedavisi
Muhtemelen göz doktorunuza muayeneye gittiniz, çünkü gözlüklerinizle veya kontakt lenslerinizle görmeye alıştığınız kadar iyi görmediğinizi fark ettiniz. Ancak, sadece yeni bir gözlük reçetesi almak yerine, ilerleyici, görmenizi tehdit eden bir durumla karşılaştınız. Muhtemelen muayeneden ayrılırken aklınızda “Keratokonus nedir ve seçeneklerim nelerdir?” gibi sorular kaldı.
Keratokonus, gözün ön saydam, saat camı gibi olan ön kısmının koni şeklinde bir çıkıntıya dönüşmesine neden olan bir durumdur. Gözün ön saydam kısmı olan, kornea, dışarı bombeleştikçe incelir ve görme bulanıklığına neden olur.
Neyse ki görmenizi koruyacak veya korumaya yardımcı olacak birkaç seçeneğiniz var.
Seçenek 1: Kontakt lensler
Şekli bozulmuş bir korneanın neden olduğu bulanık görme, sert kontakt lens ile düzeltilebilir, ancak sert kontakt lens kullanmak, özellikle de keratokonusunuz varsa, her zaman kolay değildir. Kornea şekli ne kadar bozulmuş olursa, kontakt lens takmak o kadar zor olur; dahası, sert bir kontakt lens kullanılması, keratokonusun ilerlemesini durdurmaz veya yavaşlatmaz.
Seçenek 2: Corneal Cross Linking (CCL)
Keratokonik kornealar anormal derecede zayıf ve esnek görünmektedir. Kornea cross-linking adı verilen bir prosedürle kornea daha güçlü ve daha sert yapılabilir. Korneal Cross Linking en iyi şekilde keratokonus ilk tanı konduğunda veya sadece orta derecede ilerletildiğinde kullanılır, çünkü asıl etkisi korneal şişkinliğin ilerlemesini durdurmaktır.
Kornea Cross Linking, korneaları erken veya orta keratokonus ile güçlendirdiği ve stabilize ettiği kanıtlanmış bir şirket içi prosedürdür. Nisan 2016’da FDA onayı almıştır ve Intacs implantasyonu olmadan veya sonrasında kullanılabilir.
Seçenek 3: Kornea içi halka (Intacs, Keraring, Ferrara)
Halkalar, kornea kenarlarına yerleştirilen küçük, kavisli, kalıcı şeffaf implantlardır. Gözlük veya kontakt lenslerle görmenin düzeltilemediği orta dereceli keratokonus olgularında halka uygulamanın etkili bir tedavi yöntemi olduğu kanıtlanmıştır.
Halka tedavisinin FDA onayı vardır, cerrahi uygulama sadece birkaç dakika sürer. Prosedür, standart görme eşelindeki görüşü iki veya daha fazla sıra iyileştirir. Kornea içi halka tedavisi, keratokonusun ilerlemesini durduramayabilir ve implantasyonu takiben Korneal Cross-Linking gerekebilir.
Seçenek 4: Bowman Tabakası Nakli
Kornea incelmiş ve sivrilme aşırı hale gelmişse, Korneal Cross-Linking ile etkili bir şekilde güçlendirilemez. Bowman tabaka nakli, Cross-Linking için çok ince olan korneaları güçlendirmek ve stabilize etmek için kullanılabilen dikişsiz bir ameliyat yöntemidir.
Bowman katmanı, kornea yüzeyinin (epitel) hemen altında, çok ince (10 mikron), özel olarak organize olmuş, kolajen liflerinden oluşan güçlü bir katmandır. Bowman tabakasının parçalanması, keratokonusun mikroskobik olarak gözlenebilen ilk değişimidir.
Normal bir korneadan izole edilmiş bir Bowman tabakasının nakli, bir keratokonuslu korneayı güçlendirebilir, ilerleyici ve ilerlemiş keratokonuslu gözlerde sivrilmeyi azaltabilir. Bowman tabaka nakli, keratokonuslu korneayı daha normal bir pozisyona çekerek düzleştirir, böylece kontakt lenslerin takılması kolaylaşır. Bowman tabaka nakli ameliyathanede yapılan dikişsiz bir işlemdir.
Seçenek 5: Kornea nakli
Dikişli kornea nakli, keratokonus için uygulandığında diğer nedenlere göre daha başarılıdır. Eski çalışmalar bile, keratokonuslu hastaların yaklaşık %95’inin, kornea nakli ile 0.5 veya daha iyi görme kazanabildiğini kanıtlamaktadır. Keratokonusda nakli sonuçlarını daha da iyileştirmek için yeni ve geliştirilmiş kornea nakli yöntemleri (DALK – kısmi kornea nakli) mevcuttur.
Bu müsbet sonuçlara rağmen, dikişli kornea nakli genellikle keratokonus tedavisinde son çare olarak tercih edilir. Korneal Cross linking, Kornea içi halka implantasyonu ve Bowman tabakası transplantasyonu gibi modern tekniklerin temel amacı, dikişli kornea transplantasyonuna gerek kalmadan görmeyi korumaktır.