Retina sorunu olmadığı halde görme kataraktı taklit edercesine tekrar bozulabilir; Görmede bulanıklaşma, kamaşma ve görünen şekillerde bozulma. Bu durum sıklıkla YAG kapsülotomi denen ağrısız basit bir laser tedavisi ile düzeltilebilir.
Katarakt Cerrahisi ve göz içi lens implantasyonu;
Gri saç geliştiği gibi, herkezde katarakt gelişebilir. Zamanla gözümüzdeki doğal lens bulanıklaşmaya başlar. Bu bulanıklaşma görme kaybına neden olur. Göz içerisindeki doğal lensi boyut ve şekil olarak bir bonibon şekerine benzetebiliriz. Bonibon şekerinin içerisinde sütlü çikolata dışında ise şeker kaplama vardır.
Katarakt cerrahisi gerçekleştirilirken cerrah dış şeker kaplamada br delik pencere açar. Çikolata kısmı (lensin merkezi) emilerek şeker kaplamalı kısımın içerisi boşaltılmış olur. Gerçek gözde bu şeker kabuğu gıdaları buzdolabında saklamak için kullanılan streç filme çok benzer bir dokudur. Bu kaplamaya ‘’kapsüler cep’’ denir.
Bulanık doğal lens alındıktan sonra, doğal lensin yerine suni akrilik göz içi merceği yerleştirilerk görme tekrar oluşturulur.
Folyo kaplama kirlenebilir
Zamanla,haftalar ila yıllar arasında bu şeffaf folyo kaplama benzeri materyel bulanıklaşabilir. Başlangıçtaki asıl bulgular görme bulanıklığı ve kamaşma yakınmaları tekrarlar. Arka kapsülün opaklaşmasına bağlı görme kaybı hemen hemen tüm katarakt hastalarında gelişmektedir.
Görmeyi tekrar sağlamak için lazer kullanılır
Yag laser enerjisinden kesmek amacıyla yararlanılan bir laser türüdür. Laser ışığı göz içi merceğinin hemen arkasında şeker kaplama kısmına odaklanarak küçük bir delik açılır. Bu halde bulanık doku görme hattından kaldırılarak görme tekrar sağlanır.
Göz içi merceği yerinden düşermi
Doğru yapılmış bir YAG kapsülotomi implantın yerinden oynamasına neden olmaz. Göze yerleştirilmiş mercek genellikle yerinde skar ile yapışmış olduğundan hareket etmesi beklenen bir durum değildir.
Teorik olarak işlemden sonar retinal yırtık ve retina dekolmanı riski hafifçe yükselmektedir
Bunun anlamı nedir?
Hastalarımın çoğu katarakt cerrahisi geçirmişlerdir. Hastalarım görmelerindeki azalmanın diyabetik retinopatiye veya makuler dejenerasyona bağlı olmadığını öğrendikleri zaman rahatlamakdırlar.
Birçok kişi yanlarak kataraktın tekrarladığını sanmaktadır. Anck durum böyle değildir.
Aynen bazı hastalarımızın kataraktın laser ile tedavi edildiğini sandıkları gibi, bazı hastalarımızda kataraktın tekrarladığını sanmaktadırlar. Artık bu inanışın nasıl başladığını ve gerçeğin ne olduğunu öğrenmiş bulunuyorsunuz.