Kanaloplasti; daha düşük göz içi basınç, daha az damla.
Açık açılı glokomdanmı muzdaripsiniz? Damlalar işe yaramıyormu? İlaçlarınızı almakta zorlanıyormusunuz yada rahatsız edici yan etkilerlemi karşılaştınız? Kanaloplasti, dünyadaki birçok glokom hastasının göz tansiyonunu (GİB) kontrol etmek için kullanılan daha yeni, daha güvenli bir cerrahi tedavidir – hastaların pek çoğu, ameliyattan sonra artık göz damlasına ihtiyaç duymaz!
Kanaloplasti nedir
Kanaloplasti gelişmiş “non-penetran” glokom cerrahisidir, bu da kısaca trab olarak adlandırılan, geleneksel glokom cerrahisinde olduğu gibi göz küresi duvarında bir delik (fistül) ve bununla bağlantılı olarak konjonktiva altında sıvı kesesi (blep) oluşturmanın gerekmemesi demektir.
Esasen, bu ameliyat, gözün doğal drenaj sisteminin işlevini geri kazandırmaya yönelik çığır açan mikrokateter teknolojisini kullandığı için bir nevi göz anjiyoplastisi gibidir. Kanaloplasti amaeliyatı erken göz basıncı stabilitesi ve daha hızlı iyileşme süresi ile mükemmel bir güvenlik profili sağlar. Aynı zamanda trabekülektomi ile karşılaştırıldığında hastalar için daha az aktivite kısıtlaması ve ameliyatdan sonra daha az kontrol muayenesi anlamına gelir.
Glokom kalıcı bir görme kaybına neden olabileceğinden, bu prosedür glokom hastalarına tek başına glokom damlalarının kullanılması ile mümkün olmayan bir “huzur” verebilir. Kanaloplasti, göz basıncını yaklaşık% 40 oranında azaltabilir ve Kanaloplasti ameliyatı geçiren çoğu glokom hastası damla kullanmaktan kurtulabilir. Bazı hastalarda ise damla ihtiyacı yarıya indirebilir.
Kanaloplasti ameliyatı nasıl uygulanır?
Kanaloplasti ameliyatında, gözün doğal drenaj sistemini (“Schlemm kanalı”) açmak için bir mikro kateter kullanır. Bu kanal daha sonra steril, jel benzeri bir malzeme (“viskoelastik”) kullanılarak genişletilir. Daha sonra mikro-katetere Schlemm kanalından çıkarılırken katetere ağlı bir stür kanal içerisinden geçirilir. Sütür kanalın iç duvarını gerecek şekilde bağlanır – tıpkı kapüşonlu giysinizde, başınıza geçirdiğiniz kapüşon un ipini çekerek yüzünüzü kapattınız gibi. Gözün drenaj kanalına yerleştirilen sütür, kanalın yıllarca açık kalmasını sağlayabilir. Kanal açıldıktan sonra, göz sıvısı, gözdeki basıncın daha normal bir seviyeye düşmesine izin veren daha doğal işlevini yendien kazanır.
Neden Kanaloplasti Glokom cerrahisini seçmelisiniz?
- Gözün doğal drenaj sistemi kullanılır
- Göz küresi duvarında delici olmayan “Non penetran” bir yöntemdir. Bu yöntemde kalıcı bir fistül veya bleb (kaçan sıvının oluşturduğu kese) oluşturulmaz
- Uzun dönemde kalıcı GİB düşüşü sağlar
- GİB kontorlü sağlarken gerekli ilaç ihtiyacını azaltır
- Trabekülektomi, tüp ve şant ameliyatı için hazır olmayan hastalar için iyi bir seçenektir.
- Geleneksel glokom cerrahilerine göre daha güvenlidir (Kanaloplasti – Trabekülektomi karşılaştırması)