Düzenli göz muayeneleri, sadece Miyop, Hipermetrop veya astigmatizma gibi gözlük kusurlarını düzeltirken değil, herhangi bir göz problemi hissetmediğimiz zaman da yapılmalıdır. Göz muayeneleri her yaşta sağlıklı gözler için önemlidir. Göz muayenesi yalnızca göz hastalıklarını değil, sistemik hastalıkların tanınmasında da yardımcıdır.
ilk Göz muayenesi ne zaman yaptırılmalıdır?
Eğer ebeveynlerde genetik kökenli bir hastalık varsa – gözlük kusuru, göz tembelliği veya şaşılık, ilk göz muayenesi, çocuğun hayatının altıncı ayı kadar erken tamamlanmalıdır
Bir sonraki göz muayenesi, çocuk üç yaşına girdiğinde pediatrist muayenesinin bir parçası olarak yapılmalıdır. Ayrıca okula gitmeden önce, yani 6-7. yaşlarında bir göz muayenesi daha yapılması önemlidir.
Notları kötüleşiyorsa çocuğunuzu bir göz doktoruna danışmalısınız. Bu çocuğun tahtayı iyi göremediği anlamına da gelebilir.
Bunu takiben, göz doktorları iki yılda bir göz muayeneleri yapmanızı önerir. Yetişkinlikte görme problemleri fark ederseniz, iyileşmeyi beklemeyin. göz doktorunuzdan hızla randevu almanızı gerektiren belirtiler: gözlerde kuruluk hissi, baş ağrısı, yakın veya uzak mesafe içine görmenin azalması çift görme, baskı hissi, gözlerde yanma hissi veya gözde kanlanma.
Yaşınız ilerledikçe, özellikle de 45 yaşından sonra göz içi basıncın ölçülmesi gereken düzenli göz muayenelerinden geçmelisiniz. Ailenizde ciddi bir göz hastalığı varsa, Göz kontrollerinizi 20 yaşından itibaren düzenli olarak yaptırmalısınız.
Göz kontrolünde doktorunuz gözlük kusurları yanısıra göz tansiyonu- glokom, sarı nokta hastalığı, sistemik hastalıklardan hipertansiyon, diyabet ve hatta bazen tümörleri tespit edebilir.
Göz muayenesi sırasında hangi muayeneler yapılır?
Göz muayenesinde, birkaç tanısal cihazla muayene yaptırmanız gerekir, bu da göz doktorunuzun gözünüzün genel sağlığı hakkında yeterli bilgi toplamasını sağlar.
Bir göz taraması aşağıdaki incelemeleri içermelidir:
- Görme- görme keskinliğinin incelenmesi ile ilgilidir. Uzakda (5 – 6 metre mesafeden) ve Okuma mesafesinde (40 cm’lik bir mesafeden) görmeniz test edilir.
- Göz içi basıncının ölçümü – bir tonometre ile ölçülür ve Glokom gibi göz hastalıklarının teşhis veya önlenmesi için önemlidir.
- Gözün ön segmentinin mikroskopik muayenesi – konjonktiva, kornea, iris ve göz merceği muayene edilir.
- Göz dibi muayenesi – Retina değişikliklerini görmeye yardımcı bir oftalmoskop kullanarak yapılır.
Doktorunuzun gerek görmesi halinde kliniğimizde özel cihazlarla muayene olmanız gerekebilir:
- Pakimetri – kornea kalınlığının ölçümü.
- Kornea topografisi – korneal eğrilik, kalınlığı ve şeklini değerlendirmeye yarar, bu sayede, örneğin keratokonus gibi göz hastalıkları (bu hastalıkta, kornea koni şeklinde deforme olur ve incelir) tanınabilir.
- Optik koherens tomografisi – – retina OKT incelemesi esas olarak retina hastalıkları (sarı nokta hastalıkları, diyabetik değişiklikler, travma sonrası durumlar) ya da optik sinir hastalıklarında (örneğin, multipl skleroz ya da Alzheimer hastalığı gibi, glokom, nörolojik bozukluklar) kullanılır.
- Speküler mikroskopik inceleme – kornea iç tabakasındaki endotel hücrelerini incelemek için kullaılır.
Gözlerinizin sağlığını korumak için, özellikle 40 yaşından sonra, düzenli göz muayeneleri yaptırmalısınız. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeli Uygun ışıklandırma kullanmalı, bilgisayarla çalışırken düzenli molalar ve uygun nem gibi uygun çalışma koşullarına da dikkat etmelisiniz.