Kornea hastaları için çığır açan bir ilerleme
Birkaç yıl öncesine kadar, kornea opasitelerinin tek bir tedavi yöntemi vardı: klasik tam kat kornea nakli. Bu gün birçok hastamızda korneanın yalnızca bir kısmını ince zar seklinde bir dokuyu naklederek (DMEK) hastalarımızın sorununu çözebilmekteyiz. Sadece korneanın pompa hücrelerinin olduğu iç hücre katmanını nakletmekteyiz.
“No Touch” Kornea Endotel Nakli : DMEK
Greft ameliyattan önce nakledilmek üzere hazırlanır. Bu şekilde ameliyatın süresi önemli ölçüde kısalır. Ameliyat sadece 15 dakika sürer, bu hasta açısından ağrısız ve konforlu bir süreçtir. İğnesiz uygulanır, büyük kesi ve dikiş gerektirmez. Göz damlasıyla anestezi uygulandıktan sonra, kornea kenarından sadece iki buçuk milimetre kesi oluşturularak korneanın iç katmanı değiştirilir. Nakledeceğimiz kornea iç katmanına hiç temas etmeden mikro kartuş yardımıyla alıcı göze enjekte ediyoruz. Rulo şeklinde göz içerisine alınan doku burda açılır, hava kabarcığı yardımı ile alıcının korneasına doğru bastırılır. Nakledilen doku birkaç saat içinde kendiliğinden alıcı korneaya yapışır. Kornea bulanıklığı ameliyattan sadece birkaç saat sonra açılmaya başlar ve görme birkaç gün içinde hızla açılır.
Bir bakışta DMEK’in Avantajları
Son yıllarda tüm dünyada, DMEK klasik tam kat konra naklinden daha çok uygulanır oldu. Ameliyat kısa sürer, ağrısızdır ve sadece birkaç gün sonra belirgin bir görsel iyileşmeye yol açar.
Hastalar için avantajlar:
- 0.02 milimetre kalınlığındaki bu hücre katmanının nakli, küçük bir kesiden uygulanabilir ve şimdiye kadar uygulanan klasik kornea nakline göre çok daha az invazifdir.
- Genel anestezi yerine sadece damla yaterlidir
- Önemli derecede kısalmış ameliyat süresi ve nekahat dönemi
- Birkaç gün içerisinde hızlı görme artışı
- Korneada dikişe bağlı Astigmat oluşmaz
- Daha iyi görme yüzdeleri
- Belirgin derecede düşü ret riski (klasik kornea naklinden 10 kat daha az)
DMEK Kornea nakli kimlere yapılır ?
Kornea nakillerinin % 80’i bu noninvazif teknik ile gerçekleştirilebilir. Teknik teorik olarak, tüm “endotel” hastalıkları, Korneanın alt katmanında bulunan ve kendini yenileyemeyen pompa hücrelerinin hasar gördüğü durumlarda yalnızca bu tabakanın değiştirilmesi gerekli ve yeterlidir. Kornea endotel hücreleri hasar gördüğünde pompa mekanizması yetersiz kalır, kornea dokusu sıvı alır, kornea ödemi gelişir. Korneanın (endotel) pompa hücreleri zayıfladığında kornea şeffaflığını kaybeder, dışarıdan bulanık görünür.
DMEK kornea nakli hangi durumlarda yapılır :
- Fuchs endotel distrofisi
- Göz ameliyatı esnasında endotel hasarı ve sonrasında kornea yetmezliği
- Göz içi basıncına bağlı endotel hasarı
DMEK Kornea Nakli nedir ?
DMEK ; Desme- Membran- Endotelyal- Keratoplasti terimlerinin kısaltmasıdır. Bu, sadece kısmi; ince taşıyıcı bir zar (desme) üzerine yerleşmiş pompa hücrelerinin (endotel) oluşturduğu bir tabakanın naklidir. Son derece ince (10μm) fakat düzenlidir. Doku bankasında veya ameliyathanede desme tabakasını korneanın orta katmanı olan stromadan yavaşça ayırmaktayız. Bu şekilde, değerli pompa hücrelerinin bulunduğu zar şeklinde bir doku elde ediyoruz. Buna kısmi kornea nakli veya kornea alt katman nakli de denmektedir çünkü tam kat bir kornea nakli gerekmemektedir.
DMEK kornea nakli ameliyatı nasıl yapılır
Aşağıdaki videoda ameliyathanemizde verici korneasından, nakli için gerekli DESME membranın elde edilişini izleyebilirsiniz.